AdobeStock_264776624-1600x1067-1

Sol, sommar och sangria

Vem har inte drömt sig ner till den spanska solen och sommaren, liggandes på den pittoreska, vita sandstranden smuttande på en kall sangria. Eller tänkt åka på en utflykt till ett av de otaliga vindistrikten och känna dig som en riktig världsvan person när det gäller vinprovning. Eller kanske är du mer in på sena kvällstimmar på ett av de många trottoarkaféerna, där du kan njuta av en av de många lokala ölen. Oavsett vad du föredrar, kan Spanien släcka törsten med sitt stora utbud av drycker.

Du kan nästan se det själv, temperaturen är på över 30 grader och du ligger i skuggan och njuter av utsikten över Medelhavet. Nu kommer servitören och frågar dig vad du vill dricka, alternativen är flera och vad ska du nu välja?

Den klassiska och uppfriskande Sangrian? En kall Estrella? Den lite mindre tunga Clara? En kall vermouth för att komma i takt, eller kanske är det dags för en Granizado för att hålla lokalbefolkningen sällskap, innan det senare på kvällen naturligtvis är dags för några av världens allra bästa viner?

Möjligheterna är oändliga, för Spanien har allt och mer därtill. Det är mycket mer än “bara” Sangria, men låt oss ta tag i den mest bekanta av dem alla. Du kan knappast säga Spanien utan att också säga Sangria. Denna berömda dryck har sitt ursprung på den iberiska halvön, varför endast Spanien och Portugal officiellt har rätt att producera och marknadsföra sangria.

Kort sagt serveras rött vin i en kanna med mycket frukt och lite Cava, eller annan dryck med läsk i. Men det varierar mer än så, eftersom det finns otaliga sätt att laga den perfekta sangrian. Frukten kan variera från bär från hela världen till apelsiner, äpplen och lime, precis som vissa lägger till en nypa eller två av olika typer av alkohol som vodka eller cognac, samt lite socker för att göra den fin söt i smak. Lite kanel kan också läggas till, för det är bara fantasin som sätter gränserna. Under de senaste åren har den vita sangrian fått mer mark och här är det Cavan, istället för rött vin, som är grundpelaren i en drink som annars liknar den röda.

Sangria är den dryck du njuter av när du behöver svalka eller när du är ute med familj och vänner på en restaurang och njuter av nattlivet och den livliga sommaratmosfären. Sangria är helt enkelt smaken av sommar.

Men det är inte detsamma som sommarens vin, för spanjorerna har det naturligtvis också. Tinto de verano, som det med rätta kallas, liknar mycket sangria, men det är lite enklare. I själva verket kan den bara bestå av lika delar vin och 7up, men det finns naturligtvis också i olika variationer.

AdobeStock 258385684

Sangria

Underbar vermouth

Lokalbefolkningen njuter verkligen av Sangria också, men de senaste åren har vermouth tagit mer och mer mark och inte minst bland den yngre befolkningen. I själva verket så mycket att det i Spanien inte bara är en drink, utan ett koncept. Att ”vermouthe” innebär att man går ut för att träffa vänner och äta lite lätt medans man tar en drink. Här fokuserar vi emellertid bara på själva drycken, som finns i en röd eller vit version, och där många barer har sin egen hemlagade version. För på dessa breddgrader är en vermouth inte bara en ingrediens i en cocktail, utan i stor utsträckning sin alldeles egna dryck. Därför dyker det upp nya vermoutherier hela tiden över hela Spanien.

Den mest klassiska är den röda vermouthen, där märket Miró är en av de äldsta och mest traditionella. Det är särskilt söndagen som har blivit vermouthdag över större delen av Spanien, fler och fler människor hoppar på trenden och njuter av denna söta, men ändå starka dryck, som oftast serveras med is, några oliver på en tandpetare och en liten skiva apelsin på glaset.

En öl tack!

Även om din spanska inte är helt på den nivå du vill, vet du naturligtvis mycket väl att cerveza betyder öl på spanska och du vet det säkert för att Spanien har en rik ölkultur. Spanjorer älskar att gå ut och sitta på sin favoritbar och prata och dricka en Caña (liten öl) eller två. Spanien är faktiskt nummer två på den senaste världsrankingen av öldrickande nationer, endast överträffad av Tjeckien. Varje spanjor dricker i genomsnitt 418 öl per år.

Under de senaste åren har Spanien också gradvis gått med i specialölvagnen, där Cerveza La Cibeles och Rosita Negra är bland deras mest kända pale ales, precis som La Pirata Tremenda är en underbar specialöl. Annars är det dock mest i pilsner-kategorin som Spanien utmärker sig.

I Katalonien är det särskilt Estrella som lokalbefolkningen föredrar, precis som den lokalt producerade Moritz också är populär. Madrid är hemstad för Mahou, medan de i Andalusien älskar Cruz Campo. Även Alhambra, uppkallad efter det imponerande slottet med samma namn i Granada, är också bland lokalbefolkningens favoritöl.

Det finns nu en mängd ölfestivaler i de flesta spanska städer året runt, och om du älskar öl, utvecklas Valencia mer och mer till en ölhuvudstad i Spanien. De är kända för sitt mörka gyllene veteöl Turia Märzen, som är uppkallad efter floden som rinner genom staden. Du måste också måste prova Er Boqueron, som är den första i sitt slag som bryggs på vatten från Medelhavet.

Spanjorerna är glada och stolta över sin öl, men när sommarmånaderna blir riktigt heta är de inte för fina för att blanda den med antingen Fanta-citron eller 7up och servera en lite lättare, svagare och friskare clara eller shandy, som det också kallas, lite beroende på var du befinner dig geografiskt i landet.

AdobeStock 187630812

 

Fantastiska festivaler

Medan spanjorer gillar att njuta av en öl året runt, finns det andra drycker som passar bäst för vissa tillfällen. Vår och sommar i Spanien är inte bara sol och strand, det är till stor del också festivaler, och det är knappast en överdrift att hävda att varje festival och region har sin egen dryck som knyter sig an vid den.

I Valencia gillar de att njuta av ett glas valencianskt vatten, som dock inte har något att göra med vatten. Agua de Valencia är en cocktail gjord av en bas av cava eller champagne, apelsinjuice, vodka och gin.

Gin är faktiskt basen bland flera spanska sommardrycker. På Balearerna är de extremt förtjusta i Gin amb limonada, eller pomada, som det också kallas, där gin av det lokala varumärket, Xoriguer och citron blandas ihop. När det firas San Joan i slutet av juni varje år i Ciutadella på Menorca, är det nästan det enda som lokalbefolkningen dricker under de goda tre dagarna som festen varar.

De flesta fyller det i några stora plastflaskor, medan andra har slush ismaskiner och gör en något svalare version som kallas granizado.

I Andalusien, särskilt för Feria de Abril, är drycken Rebujito särskilt efterfrågad. En cocktail uppfunnen i Andalusien som blandar sherry och läsk, vanligtvis vit saft eller citron-lime soda.

Vin i världsklass

Det sägs att ett bra vin blir bättre med åren och detsamma gäller för den spanska vinkulturen, vilket är anledningen till att vi har sparat det bästa till sist. För mycket har verkligen hänt med spanskt vin under de senaste decennierna. De dagar då druvorna var övermogna är för länge sedan borta och nu är spanska viner istället bland de absolut bästa i världen. Det har skett en utveckling där fokus nu ligger på kvalitet istället för kvantitet och detta kan kännas bland Spaniens många olika viner.

De flesta restauranger kommer att ha ett större urval av viner, där du aldrig går helt fel om du beställer ett vin från vinområdet La Rioja. Förmodligen är La Rioja det mest kända vinområdet i sitt slag och där en fin, torr, röd crianza, som har åldrats i minst två år, varav den har vilat på ek i sex månader, kan rekommenderas. Ett annat välkänt vinområde är Ribera del Duero, där klassiker som Vega Sicilia och Pingus har sitt ursprung.

Om du är mer intresserad av mousserande viner, är Spanien hemstad för Cava och många vingårdar, eller bodegas som de kallas på spanska, erbjuder turer och vinprovning. Dessa inkluderar Cavas Codorníu i nordöstra Katalonien, som är det äldsta familjeföretaget i Spanien.

Slutligen får vi inte glömma Sherryn. Ett likörvin utvecklat i Andalusien, tillgängligt i både torra och söta versioner.

Så luta dig tillbaka nästa gång servitören kommer förbi och njut av ett glas, en flaska eller en hel kanna, av de många spanska specialiteterna.

Skål 🙂