Läckra spanska desserter

19 Feb | 15 min read

Spanjorerna älskar söta saker och i en sådan utsträckning, att de har en efterrätt för varje tillfälle och semester.
Tapas, paella, skinka och sangria. Precis som det berömda spanska köket är för aptitretare, huvudrätter och drycker, lika vanärat är det för desserter. Och det är inte bara synd, utan en orättvisa. För i alla regioner i landet, behärskar spanjorerna konsten att leverera den perfekta efterrätten som kompletterar din middagsupplevelse.

Låt oss börja med den kanske mest klassiska efterrätten av dem alla, Churros. En efterrätt så populär att det finns churrerías överallt i Spanien, antingen i små bodar eller stora restauranger, där detta friterade, krispiga och långsträckta mellanmål säljs, vilket i smak kan vara lite som en äppelskiva, men oftast doppad i en tjock varm choklad. Det råder viss oenighet om det var spanska fårherdarna eller kinesiska invandrare som först introducerade det, men det råder ingen tvekan om att varje spanjor älskar churros. Därför kan du morgon, middag, kväll och natt bokstavligen tillgodose dina begär. De många churrerierna är välbesökta av alla, från äldre som träffas och njuter av morgonen på puben, till ungdomarna på väg hem från staden, som måste ha varit hungriga och krävt något sött.

Churros

Om något ska firas hemma är det inte ovanligt att barnen vaknar upp till den välbekanta, söta doften i köket, där deras föräldrar själva har gjort churros och värmt choklad, som ofta är så tjock att den nästan måste tuggas.

I allmänhet är choklad en stor del av det spanska efterrättsköket och spanjorerna älskar att lägga de små frestelserna i den varma chokladen. På Balearerna är de glada och stolta över sina Ensaimader. Du kanske redan har lagt märke till hur folk på flygplatsen går runt med en rund kartong som transporterar sin mest värdefulla souvenir från deras besök på öarna, annars kommer du definitivt att stöta på den här kakan på både restauranger och bagerier. Det finns årliga tävlingar för att göra det bästa ensaimadaet och det anses vara en ädel konst. Den typ av kaka som doppats i chokladen är voluminös och luftig, medan det finns bestämda kaloribomber när man beställer en ensaimada med choklad eller grädde inuti.
I Katalonien har de också gradvis antagit ensaimader, men annars är det särskilt deras version av ladyfingers, Melindros, som de gillar att doppa i choklad när de behöver unna sig själva något sött och gott.

De behöver dock inte vara avundsjuka i Katalonien när det gäller läckra desserter, förutom churros, har de kanske den mest kända av dem alla. La Crema Catalana, en spansk version av crème brûlée. Faktum är att det finns en viss oenighet om vem som ursprungligen uppfann crème brûlée och eftersom den oftast tillskrivs franska köket, har spanjorerna skapat en egen version. På ytan liknar den franska omisskännliga, men där smaken har några fler nyanser. Crema catalana är faktiskt tillverkad av mjölk och får sin doft från kanel och en press av apelsin. På vissa ställen kallas den också Crema cremada (rostad creme), men den serveras alltid i en liten, rödbrun lerskål, och du kan vara säker på att restauranger har den överst på dessertmenyn.

Crema Catalana

På samma efterrättskort kommer du också att kunna hitta den välkända Flan, som till skillnad från crema catalana är annorlunda mjuk och tenderar till en pudding. Den finns i många varianter, med choklad-, kokos- och ostversionerna bland de vanligaste. Det kan verka otroligt enkelt och finns i alla mindre restauranger, men också de lite större och mer framträdande restaurangerna kan ge denna delikatess med en personlig touch. Lite i samma genre, hittar du den lite mer ödmjuka men säkert smakfulla Natilla. En vaniljkräm i puddingform som oftast serveras i en glasskål och med obligatoriska nyckelpigakakor längst ner. Det låter bekant och enkelt, men det är definitivt värt ett försök när den söta hungern slår till.

Flan

Läckerheten för lägenheten
De flesta av de spanska desserterna kan avnjutas året runt och det görs det också, men det finns fortfarande några som är oupplösligt kopplade till speciella evenemang, till exempel Torrijas, som man avnjuter särskilt under dagarna runt påsk.
En mycket typisk spansk efterrätt, som faktiskt består av något så vanligt som brödskivor och som uppstod för att den lite mindre förmögna befolkningen ville använda hela limpa för att undvika att slänga ut dagsgamla rester. De lite hårdare ändskivorna placerades därför i mjölk och ägg för att mjuka upp dem och stektes därefter i olja innan de fick ett lager socker, kanel eller honung på toppen för att ge dem en sötare smak. Ett recept som faktiskt är nästan oförändrat fram till i dag.

Torrijas

Lite i samma bollpark hittar vi Buñuelos, som faktiskt ligger otroligt nära äppelskivor i både form och smak. Dessa är små, runda degklumpar som friteras och rullas i socker. De kan serveras helt enkelt eller med antingen sylt eller olika typer av grädde inuti. Spanjorerna njuter av denna utsökta mat året runt, men det är särskilt under de svalare månaderna och fram till jul som de är extra populära.
I Andalusien och den södra delen av Spanien har de sin egen version. Pestiños är namnet och de skiljer sig åt i att vara gjord av mjöl, anis, spansk olivolja, vin och lite socker, men smaken liknar mycket du hittar i Buñuelos och de är också mycket populära runt jul när familjen träffas och firar semestern.
När vi är vid jul, kommer vi inte att missa Turron. Det kan helt enkelt inte bli riktig jul förrän du har skurit dig en bit av den rektangulära nougatmassan som vanligtvis är gjord av honung, socker och äggvitor med rostade mandlar eller andra torkade frukter som en extra ingrediens, precis som den kommer i en mer klassisk krispig chokladversion.

Turron

Det kalla bordet
Som du kanske har märkt är spanjorerna förtjusta i det friterade och det heta, men det betyder inte att de inte också utmärker sig i de kalla desserterna. Och lite skämtsamt påminner en av deras mest kända desserter mycket om vår risgrynsgröt, men med den stora skillnaden att den serveras kall. Arroz con leche är namnet som direkt översatt betyder, ris med mjölk.
Det var araberna som en gång förde den till norra Spanien och Asturien, men idag kommer du att kunna hitta den på efterrättsmenyn på vilken spansk restaurang som helst, och som den svenska risgrynsgröten är den varken för stel eller mjuk i konsistens, och den serverades med en smak och doft av kanel.

Vi avslutar denna kulinariska turné med de lite mer flytande och drickbara desserterna, för när sommarvärmen gör sin entré är det trevligt med en efterrätt som inte bara tillfredsställer den söta hungern utan också släcker törsten. Innan glassen och glassvåfflorna verkligen startade som efterrätt i Spanien var det Leche merengada som spanjorerna kylde sig med under de varma nätterna. En söt och färsk mjölk som tenderar till en smoothie, som finns över hela landet. I Valencia är de dock mer till Orxata de xufa. En söt mandelmjölk med en touch av vanilj, som lokalbefolkningen gillar att njuta av medan de doppar sina fartons, ett luftigt och avlångt mellanmål med glasyr i deras orxata de xufa.

Smaklig måltid!

Lista över de klassiska spanska desserterna
Churros, Ensaimada, Melindros, Crema Catalana, Crema cremada, Flan, Natilla, Torrijas, Buñuelos, Pestiños, Turron, Arroz con leche, Leche Merengada, Orxata de Xufa, Fartons.

Subscribe to the newsletter and secure the best properties!